De passies van … Jan de Kock
 

Op gegroeid in Betuwe (Haaften), ik ben van 1964 en heb 25 jaar in de bouwwereld gewerkt. Bouwen zit in zijn bloed. Maatschappelijke betrokkenheid zit van huis uit in mijn genen en in de jaren 2002-2006 heb ik in de gemeenteraad van Buren gezeten.
 
Na die periode heb ik mij de vraag gesteld: hoe werkt het maatschappelijk systeem, wat past bij mij en wat wil ik bijdragen zodat het beter wordt?

 

De Omwenteling

 

"Ik besloot in 2011 om helemaal voor de samenleving te gaan en bij te dragen aan  duurzaamheid en menskunde. Door betrokkenheid bij de herontwikkeling van de Gelderlandfabriek woont hij nu sinds 2015 in de ecologische wijk Lanxmeer in Culemborg samen met Baukelien Franken. 

 

Met een aantal andere bevlogen mede mensen heb ik in 2013 een stichting opricht om uiteindelijk de beweging Rivierenlanders-in-verbinding vorm te geven.

Ik heb toen vaak voor de troepen uitgelopen, was zoekende en heb daar veel van geleerd. Daar krijg je trouwens ook eelt van op je ziel maar het heeft me niet ontmoedigd, zeker nu ik merk dat het roer bij veel mensen om is doordat ze zich steeds bewuster worden van het klimaat en dat hun leefomgeving verandert. 

Ik praat niet meer tegen dovemans oren. Bovendien weet ik na al die jaren beter hoe de samenleving werkt en hoe ikzelf in elkaar zit."  

 

Levenswijze

 

Jan gaat het er vooral om stapje voor stapje, via een goede samenwerking duurzame projecten op te zetten. Van de gedachte naar de daad. Vanuit het niets iets opbouwen, spannend!!

 

Je moet de visie delen, elkaars kwaliteiten leren zien, steeds de verbinding met het grotere geheel bewaken en niet teveel inleveren in een samenwerking. En ja, natuurlijk, samenwerken kan botsen en daar moet je doorheen. Dan kan splitsen bijvoorbeeld een oplossing zijn.

 

"Bij het coöperatieve gaat het over: In vrijheid de zaken regelen en je kwaliteiten optimaal inzetten, maar wel zo dat het niet ten koste van anderen gaat . Ik zie mij zichzelf als een maatschappelijk ondernemer en weet dat je dan ook een risico loopt.

 

Het gaat niet over rijkdom of roem. Maar iets betekenen voor anderen, je verantwoordelijkheid nemen. Dat leer ik ook met de jaren steeds beter. En als het niet lukt probeer ik het opnieuw en opnieuw.


Mijn passie is kort samengevat: Duurzaam omgaan met de aarde én met elkaar. En wel zo, dat er evenwichtige verdeling is. 

 


Social mediaWij bellen terug